HÅRETS HISTORIE

Bronzealder – Jernalder – Vikingetid

Forord fra bogen Oldnordisk flet – på en ny måde

Jeg er rejst tretusind år tilbage i tiden for at gå på opdagelse i meget unikke fund af hår, flettet hår fra hele oldtiden, lige fra bronzealderen, jernalderen og op til vikingetiden.

I Danmark er der fundet flere unikke oldtidsfund af fletninger og bevaret hår af meget kunstfærdige frisurer.

F.eks. bronzealderens berømte Skrydstruppige med hendes smukke, komplicerede frisure, holdt fast af et hårnet af hestehår og uldsnore, der afsluttes i en fletning. Jernalderens Bredmose-kvinde, fundet i Himmerland, havde sit hår sat op i en smuk frisure med snoninger og uldsnore, og nævnes skal også Lønne Hede-pigen med sit stramt og sirligt flettede bånd af hår med buer.

Vikingetiden har efterladt fantastiske fund af træudskæringer, billedstens-malerier, smykker og vævninger, der detaljeret afbilleder kvinder og mænds tøj og hår.

Vores forfædre fra oldtiden kendetegnes ved, at de var meget forfængelige. Der er fundet kamme lavet af hjortetak, ben og horn, og disse kunne være vidunderligt dekorerede. Også tørklæder, spranghuer, vævede hårbånd med hårringe samt hårnåle af jern, sølv og bronze indgik i udsmykningerne.

Frisurer og fletninger fra disse perioder har jeg nærstuderet, nogle af dem på tæt hold, andre ved beskrivelser og fotos. Ud fra det har jeg gjort fletningerne efter i mine egne versioner, baseret på min store faglige viden som frisør, stylist og mange år som historieentusiast. Der kan sagtens være opstået nogle opdateringer og nye opdagelser siden hen på hårfundene, som man selvfølgelig må tage højde for.

Flet dit hår i historisk stil, så du kan se historisk autentisk ud, når du besøger jernalderbyer eller vikingemarkeder. Eller flet dit hår i nutidig, nordisk stil baseret på oldtidens ornamenter, traditioner og symboler, så den oldnordiske historie kan leve videre i vore dages hår – på en ny måde.

Hent inspiration til flere slags hovedpryd, som ofte blev brugt til at fuldende et smukt udseende. Følg med i de følgende detaljerede step-by-step guides i forskellige sværhedsgrader fra let til svær, og nyd den kreative proces.